top of page

MERE OM: SELVSKADE

Symptomer

Selvskade er en bevidst, gentagende adfærd, som medfører direkte fysiske skade, uden intention om selvmord, men for at lindre negative følelser. Typiske eksempler på selvskade er at skære, brænde, bide eller slå sig selv. Den fysiske skade er ofte overfladisk, og hensigten er ikke at begå selvmord eller ødelægge kroppen, men at få det bedre. Mange unge starter med selvskade, fordi de oplever stærke, svære følelser, som de har svært ved at løse og rumme. Derfor forsøger de at håndtere det med selvskadende handlinger. Den selvskadende adfærd kan altså være en strategi, den unge vælger, for at kunne håndtere sine følelser, men for nogle kan den også fungere som et signal til omverdenen om, at den unge har det svært, og har brug for hjælp.

Årsager

Der er desværre en stigende tendens til, at flere og flere unge anvender selvskade som en mestringsstrategi. Børnerådet udkom i maj 2016 med en ny undersøgelse der viste at hver femte i 9 klasse har forsøgt at skade sig selv.

Forskningen peger på, at der er mange forskellige årsager til selvskadende adfærd. Det kan være en svær skilsmisse, mobning, seksuelle krænkelser, vold, tab af en nær relation, fysiske eller psykiske krænkelser. Der er også en stor gruppe af unge, som har haft en helt almindelig opvækst, men som stiller så store krav til sig selv, som er umuligt for dem at indfri. Generelt viser erfaringerne, at de lider af lavt selvværd samt oplevelsen af, at de er utilstrækkelige.

Det ses ofte, at den følelsesmæssige lettelse, som selvskaden giver, hurtigt bliver afløst af negative følelser som fx skyld, skam og fortrydelse. En ond cirkel kan hermed udvikle sig, idet de negative følelser kan føre til yderligere selvskade.

I nogle tilfælde kan den selvskadende adfærd blive en automatisk reaktion på svære følelser og situationer, og der udvikles en form for afhængighed.

Behandling

Selvskadende adfærd bør tages alvorligt. Det er ofte behandlingskrævende og det kræver hjælp til at ændre adfærd. Den unge har brug for at få indsigt i sammenhængen mellem oplevede hændelser, følelser, impulser, tanker og den selvskadende adfærd. I forbindelse med dette kan man via terapien lære at forstå sine følelser og impulser, og dermed blive i stand til bedre at rumme og bearbejde dem mentalt i stedet for at håndtere dem gennem selvskadende adfærd. 

bottom of page